baby

baby: 10 praktische tips & nuttige informatie

Voorbereiding

De zwangerschapsperiode is een heel spannende tijd. Je bent natuurlijk erg benieuwd naar het kindje. Naast de voorbereiding op de komst van je kindje zijn er ook veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Er komt heel wat op je af als het kindje wordt geboren. Deze tips helpen je alvast wat op weg met praktische zaken.

Een baby kost geld. Zorg daarom dat je financiën op orde zijn en weet wat je te besteden hebt. Heb je er al over nagedacht of jullie beiden of één van jullie minder gaat werken en weet je welke financiële gevolgen dat zal hebben? Het is verstandig om dat van tevoren te weten. Ook de eventuele kosten van kinderopvang kunnen van tevoren uitgerekend worden. Het centraal Bureau voor de Statistiek heeft onderzoek gedaan naar de kosten van een kind. Uit het onderzoek is gebleken dat één kind gemiddeld 17% van het netto-inkomen kost. Voor twee kinderen is het gemiddelde 26% van het inkomen. Bij drie kinderen wordt dat maar liefst 33%.

Ook al denk je er bij een geboorte niet zo bij na, het is verstandig om alvast na te denken over de financiële toekomst van het kind. Wanneer je vroeg begint met sparen, bouw je langzaam, maar met niet al te hoge periodieke bedragen, voor het kind een leuk beginkapitaal op. Er zijn verschillende spaarproducten voor kinderen. Je hoeft niet voor een specifiek kinderspaarproduct te kiezen. Soms blijken andere spaarregelingen veel aantrekkelijker. Het loont zich alle spaarproducten eerst met elkaar te vergelijken.

Tweedehands spullen

Je kunt een heleboel geld sparen als je voor je “babyuitzet” tweedehands spulletjes koopt. Dat is lekker voordelig, en daarbij ook zeker heel erg leuk. Je kunt naar believen de tweedehands spulletjes opknappen en verven in de kleuren die jij wil. Controleer wel altijd of alle gekregen of gebruikte spulletjes kindvriendelijk en kindveilig zijn. Let bij het kopen van de verf of lak of deze geschikt is voor het verven van een kinderproduct.

Koop daarom liever een pot verf van Nederlands fabricaat en gebruik geen restjes verf. De verf moet loodvrij zijn. Je kind kan namelijk op de spullen gaan sabbelen. Verf je meubeltjes liever drie keer in dunne lagen dan in één keer in een dikke laag. Een dikke laag verf laat namelijk eerder los. Gebruik voor de slaapkamermeubeltjes binnenbeits. Dat dringt diep in het hout.

Babykleertjes zijn kostbaar, te meer omdat de tijd dat het gedragen wordt vaak kort is. Vraag daarom aan vrienden en kennissen of zij nog kleertjes over hebben. Vaak loont het de moeite om rond te vragen. Sommige ouders hebben nog kleertjes van hun eerste kindje en lenen ze tijdelijk uit. Je kunt ook ‘kruislings ruilen’:  je geeft kleding van je baby aan de buurvrouw die zwanger is van haar tweede, terwijl zij de kleertjes van haar peuter aan jou geeft. Via internet wordt ook veel tweedehands kleding aangeboden. Het loont zeker hier eens naar te kijken. Ook wordt er vaak kinderkleding aangeboden op rommelmarkten.

 


Veilige omgeving

Tijdens de zwangerschap zit de baby veilig en comfortabel in je buik. Als de baby er is, wil je natuurlijk die veiligheid en geborgenheid voortzetten. Let er daarom op bij de aanschaf van de baby- en kinderkamer dat de meubeltjes en het speelgoed van deugdelijk, kindvriendelijk en kinderveilig materiaal is gemaakt. De eerste weken en maanden zal je baby nog niet zo beweeglijk zijn, maar voor je het weet zit je kleintje en graaien zijn handjes naar alles wat het maar pakken kan. De ontwikkeling van een kind kan soms duizelingwekkend snel gaan. Let op de ontwikkeling van je kind en kies voor een veilige lig- kruip- en speelomgeving. Gebruik zachte materialen, zodat je baby zich niet kan bezeren.

Hoe weet je of de spullen die je voor de baby koopt ook veilig zijn? Omdat er veel in de Europese en Nederlandse wetgeving geregeld is kun je ervan uit gaan dat kinderbedjes, kinderzitjes, autostoeltjes, en speelgoed aan eisen en voorwaarden moeten voldoen. Een goedgekeurd en veilig product voor je kindje herken je aan het Nederlandse TNO-keurmerk of het keurmerk “Goedgekeurd Keurmerkinstituut”, het Europees ECE-keurmerk, het Duitse TUV-GS-keurmerk. Het is wat lastiger de keurmerken te checken als je iets tweedehands koopt. Je kunt er wel bij de verkoper naar vragen of de fabrikant van het product benaderen.

Natuurlijk kun je zelf ook voor een groot deel bepalen of iets kindvriendelijk is. Zo zul je niet een ledikant met scherpe punten kopen. Bij de geboorte van je kindje krijg je vaak een informatieboekje van het consultatiebureau over alles wat te maken heeft met betrekking tot de veiligheid van je kindje.  Uit onderzoek is gebleken dat er Nederland dagelijks bijna 180 kinderen in het ziekenhuis terecht komen, waarvan 59% van de ongevallen in of om het huis gebeurt.

Babykamer

De babykamer moet natuurlijk de allerleukste babykamer van de wereld worden. Je wil het schilderen in een leuke kleur. Als je niet weet of het een jongen of een meisje wordt, kun je beter voor een neutrale kleur kiezen. Gebruik bij voorkeur een verf op waterbasis. Het is milieuvriendelijker en geeft een minder scherpe verflucht af. Kies je liever voor behang? Zorg dat het behang goed is vastgehecht aan de muur. Kinderen vinden het namelijk erg leuk om aan het loslatende behang te peuteren. Wil je de muren met structuur(verf) behandelen? Hou er dan wel rekening mee dat een kindje zich lelijk kan bezeren aan de muur als hij/zij er tegenaan valt of botst.

Kijk ook even naar de vloer van de babykamer. Ligt er een prachtige houten vloer? Inspecteer of de houten vloer goed gelakt en geschuurd is, zodat jouw kleintje straks geen splinters krijgt. Leg je laminaat? Erg praktisch met schoonhouden, maar denk er om dat laminaat snel uit kan glijden. Een tapijt is lekker zacht en warm, maar je kind krijgt daar weer last van als het astmatisch is of eczeemgevoelig.

Kies je voor een wieg in de babykamer, hou er dan rekening mee dat je baby er geen lange periode in ligt. Het is moeilijk voor te stellen als je baby net geboren is, maar een baby groeit zo ontzettend snel dat hij/zij er al in een paar maanden niet meer in past. Bedenk dit als je van plan bent een wiegje te kopen. Een nieuwe wieg is meestal een dure aanschaf. Misschien heb je een tweedehands wieg op de kop getikt of krijg je er eentje die al jaren in de familie gebruikt wordt. Let er steeds op dat de wieg waar je baby in gaat slapen veilig is. Je krijgt van de kraamzorg voorschriften mee waaraan een wieg zou moeten voldoen.

Als je baby moet gaan slapen is het belangrijk dat de kamer donker genoeg is. Het moet echter niet plotseling zo donker zijn dat uw kind er niet aan kan wennen. Daarom is een lichtdimmer een ideale oplossing in een babykamer. De baby kan zo wennen aan de situatie en weet na een tijdje dat het moet gaan slapen als het donkerder wordt. Een klein slaaplampje in de kamer is ook aan te raden voor wanneer uw kind tussentijds wakker wordt. Dan ziet hij waar hij is en raakt hij minder snel in paniek.

Huilen

Het enige communicatiemiddel dat baby’s hebben is huilen. Soms huilen ze gewoon omdat ze moe zijn, maar soms is er echt iets aan de hand. De meeste moeders horen dan meteen dat er iets mis is. In dat geval is het belangrijk om niet te wachten maar meteen actie te ondernemen. Probeer eerst zelf te ontdekken waar het vandaan komt, en ga zo nodig naar de dokter. Denk niet “dan kom ik vast weer voor iets onbenulligs’, want je kunt beter één keer te veel dan te weinig geweest zijn.

Het kan voorkomen dat  je kindje meer huilt dan normaal is. Als je een huilbaby hebt, kan de dokter daar meer over vertellen. Het is erg vervelend, maar er zijn verschillende middelen die in bepaalde gevallen helpen. Zorg in ieder geval dat je kind weet dat je bij hem bent als hij huilt, dit is al een hele geruststelling. Zorg zelf ook voor voldoende rust en ontspanning.

Het is erg praktisch je kind te vervoeren in een draagdoek of draagzak. De baby kan al in een draagdoek meegenomen worden als hij/zij een week oud is. Ze vinden het lichaamscontact heerlijk, en als ze huilerig zijn, houdt dat vaak wel op als ze in de draagdoek zitten.
Veel baby’s voelen zich veilig en stoppen met huilen als ze ingebakerd zijn. Het ingebakerd zijn geeft je baby een veilig en geborgen gevoel. Hiertoe wikkel je het kind op een speciale manier in een doek. Vaak helpt het ook al als het kind gewoon in een doek of lakentje is gewikkeld zodat het afgeschermd is van de rest van de omgeving. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij het consultatiebureau.

Krampjes

De meeste pasgeboren baby’s kunnen de eerste zes weken last hebben van krampjes. Deze krampen zijn vaak in de eerste drie maanden de grootste oorzaak van huilen. De darmen van de baby moeten wennen aan voeding en dat doet pijn. In de meeste gevallen nemen de krampen na de zesde week af. Vraag om tips aan de wijkverpleegkundige. Zij hebben heel veel ervaring en kunnen ongetwijfeld helpen met adviezen die zijn afgestemd op jouw baby.

Er zijn een aantal praktische tips om de vervelende krampjes te verlichten:
  • Blijf je kindje troosten. Het troosten neemt de krampen niet weg, maar het helpt je baby wel om rustig te worden. Het rustgevende effect werkt positief.
  • Je kunt de buikpijn wat verlichten door er een warme doek tegen te houden. Ook kan het helpen de baby een tijdje in de haptonomische houding vast te houden (liggend met het buikje op de arm).
  • Geef je borstvoeding? Let op wat je eet. Prikkelende stoffen kunnen je kindje kramp geven.
  • Geef je flesvoeding? Zorg dat je niet te vaak van voeding wisselt. De darmen van je kindje kunnen hierdoor van slag raken. Er is ook een speciale voeding voor baby’s met krampjes. Je kunt dit bespreken met de wijkverpleegkundige. Geef je baby de kans om aan één soort voeding te wennen. Dan zullen de krampjes meestal overwaaien.

Veilig verzorgen

Het is in het begin wat onwennig, een klein mensje te verzorgen. Het went vanzelf. Oefening baart kunst. Het badderen van je baby kan op verschillende manieren. Gebruik je een bad met een onderstel, zorg dan dat het bad stevig in het onderstel past. Je kunt je baby ook badderen in een speciaal babybad dat op het ligbad past. Wanneer je een dergelijk bad koopt, moet je er goed op letten dat het bad ook goed in het ligbad past.

De commode is waarschijnlijk wel het meest gebruikte meubelstuk in de babykamer. De commode heeft veel functies: je wast, verschoont en kleedt je baby aan op deze plek. De commode wordt hiervoor langere tijd gebruikt. Het is zaak dat de commode of de aankleedtafel stevig en stabiel staat. Tegenwoordig zijn er commodes te koop met een ingebouwd babybad. Controleer of je het aankleedkussen makkelijk kunt wegschuiven of omhoog kunt klappen, zonder dat het naar beneden klapt. Je kunt een extra haak met oog bevestigen om dit te voorkomen. Je kunt overigens ook een “gewone”tafel als aankleedtafel gebruiken. Je kunt er een lekker groot aankleedkussen op leggen.

De afmeting van een commode of aankleedtafel is minimaal 75 centimeter lang en minimaal 60 centimeter diep. De werkhoogte is afhankelijk van je eigen lengte, maar moet in ieder geval 90 centimeter zijn. De achterzijde en zijkanten moeten een opstaande rand hebben van minstens 3 centimeter. Zorg dat je alles praktisch hebt ingericht. Je moet met één hand de luiers en luierdoekjes en zalf kunnen pakken, want je andere hand heb je nodig voor je baby.

Op vakantie

Een vakantie met een baby heeft heel wat voeten in de aarde. Zorg ervoor dat je genoeg eten en drinken bij je hebt. Geen klaargemaakte flesjes melk, want deze blijven niet goed bij warm weer. Neem daarnaast genoeg doekjes, tissues en luiers mee voor ongelukjes. En zorg dat ze afleiding hebben in de vorm van boekjes, knuffels en speeltjes.

Het is erg belangrijk dat je kind veilig in de auto zit. Al kort na de geboorte mag de baby in een autostoeltje. Meestal is het autostoeltje in het begin wel heel erg groot voor een baby. Gebruik in het begin daarom een zittingverkleiner of rol twee handdoeken op en leg deze aan beide zijden van je baby. De baby krijgt op deze manier meer steun. Aangeraden wordt een aantal weken te wachten voordat je de baby meeneemt op (lange) autoritten.  Plan liever niet de eerste maanden na de geboorte van je kindje een lange reis met de auto.  Zet het kindje nooit met het stoeltje op een stoel waar een airbag aanwezig is.

Als je de zon op gaat zoeken moet het kind heel goed beschermd zijn, want het tere babyhuidje verbrandt snel. Zorg er daarom voor dat de baby niet direct aan het zonlicht blootgesteld wordt door middel van bedekkende kleding, een hoedje en een parasol. Daarnaast is een zonnebrandcrème met een hoge factor belangrijk, in de schaduw kun je namelijk ook verbranden. Denk er ook aan bij warm weer om de baby genoeg te laten drinken. De kans op uitdroging is bij hitte al snel aanwezig.

Als er een ouder kind is

Een nieuw broertje of zusje is voor het oudere kind een behoorlijke verandering. Je oudere kind zal tijd nodig hebben om hieraan te wennen, ook al heb je het oudere kind de hele tijd bij de geboorte betrokken en gedacht dat het wel erop was voorbereid. Betrek het oudste kind niet teveel bij de nieuwe baby. Wanneer je dat doet, loop je kans, dat het jaloers gaat worden.

Gelukkig vinden de meeste kinderen een jonger broertje of zusje erg leuk. De boosheid zal zich eerder richten naar zijn/haar mama. Je hebt nu eenmaal niet altijd alle tijd voor de oudste. De verzorging van een baby neemt nu eenmaal heel veel tijd in beslag. Zorg dat je wel iedere dag even tijd aan je oudste besteedt, en neem het kind dan ook echt even apart. Zo win je het vertrouwen terug en kun je het gevoel bij het kind versterken dat hij/zij ook nog steeds heel erg belangrijk voor je is.

Probeer je aandacht zoveel mogelijk tussen beide kinderen te verdelen. Nu je baby geboren is, lijkt je hummel opeens zo groot en je kunt nu wel eens wat teveel van hem/haar verwachten. Er ontstaan vaak gevaarlijke situaties omdat men het oudere kind ergens in heeft overschat. Hou de ontwikkeling van je oudste kind daarom ook goed in de gaten. Laat het oudste kind gewoon naar de kleuterschool of peuterspeelzaal gaan als de baby geboren is. Zo blijft het kind in het vertrouwde ritme. Bovendien heb jij op die manier onbezorgd meer tijd voor jezelf en de baby.

Weltrusten!

Soms kan het een hele opgave zijn om je baby naar dromenland te krijgen. Het kan een uitputtingslag worden, als je er niet snel voor zorgt dat hier rust en regelmaat wordt ingebouwd.

Bij baby’s zie je al een groot verschil tussen de hoeveelheid slaap die ze nodig hebben. De ene baby slaapt na een half jaar nog steeds tussen de voedingen, terwijl de andere baby hooguit twee keer per dag een kort tukje doet. Je kunt het slapen niet afdwingen. Je kunt wel zorgen voor rust. Zelfs een actief kindje kan in een rustige slaapkamer omgeving even tot rust komen. Zorg voor een ritueel, waarbij je kind niet teveel geprikkeld wordt of teveel indrukken opdoet.

Een avondritueel helpt om de dag te verwerken. Het is goed om een vaste volgorde aan te houden. Deze volgorde van dingen geven je kindje de kans om tot rust te komen voor het slapen gaan. Je kunt beter een half uur tot een uur van tevoren de televisie uitzetten en drukke spelletjes vermijden. Neem de tijd voor het omkleden en wassen. Een kleine babymassage doet wonderen, hier kan je kindje heel slaperig van worden.

Het helpt om samen met je kindje langs wat vaste dingen te lopen, bijvoorbeeld een knuffel, een foto, en deze gedag te zeggen. Zo kan je kindje al heel jong leren en accepteren dat het op dat moment echt bedtijd is. Tot slot moet je duidelijk aan je kindje merkbaar maken dat je weggaat en het moment van afscheid nemen niet rekken. Protesteert je spruit heftig? Laat het maar een kwartier muiten. Pas als je kind echt overstuur raakt, ga dan even troosten, maar wees weer duidelijk dat je weer weggaat. Herhaal dat steeds, zonder het kind uit het bed te halen. Soms hoor je kindje nog geluidjes maken. Maak daar geen probleem van. Het gaat erom dat je kindje haar/zijn broodnodige rust krijgt. En jijzelf ook.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over baby

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!